Hoogsensitiviteit (HSP) kinderen

Ben je benieuwd of je kind hoogsensitief is, of weet je al dat jouw kind hoogsensitief is? Wellicht dat je er al wel eens iets over gehoord hebt, of over gelezen hebt. Wat zijn nu eigenlijk kenmerken van hoogsensitiveit bij kinderen?

Dit kan het geval zijn als je kind gevoelig is voor fel licht, hard geluid, smaak en geur snel opmerkt, kleding die te strak zit, of kleding waar de naden goed voelbaar zijn of de labeltjes in de huid prikken.

Ook op emotioneel vlak kan je kind gevoeliger zijn dan andere kinderen. Bijvoorbeeld als het sneller overprikkeld raakt, sneller overstuur is, de stemming van anderen oppikt, zich heel verantwoordelijk voelt en een groot inlevingsvermogen heeft.

Je kind is ook erg creatief en heeft een voorliefde voor de natuur en dieren. Ze voelen zich aangetrokken tot dieren en dieren voelen zich op hun gemak bij je kind. Ook hecht je kind veel waarde aan eerlijkheid en is het plichtsgetrouw. Hij of zij is ook een goede verbinder en zal altijd proberen de sfeer goed te maken, zodat iedereen het naar de zin heeft. 

Tegenwoordig is 1 op de 5 kinderen hoogsensitief. Vaak wordt het verward met autisme, terwijl er grote verschillen bestaan tussen deze twee. Ook onder docenten bestaat hier enige verwarring, omdat hoogsensitiviteit vaak niet is besproken in de opleiding. 

Wil je dat ik jouw kind begeleid naar een evenwichtiger leven in een veilige omgeving? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag hiermee.